Taali hunna...
Bahan-bahan
- 5 ekor ikan kembong
- perencah ikan bakar jenama Adabi
- daun pisang
Bahan-bahan untuk kuah
- 1 biji mangga muda di hiris2 halus
- 1 biji tomato -dipotong dadu
- 5 biji cili burung-dihiris
- 1 biji bawang besar dipotong dadu
- setengah inci belacan (bakar dahulu)
- 1 sudu besar paste asam jawa
- 2 cawan air suam
cara2nya
Untuk ikan - masukkan sedikit perencah ikan bakar adabi kedlm perut ikan dan lumurkan sedikit pada bahagian badan ikan..kemudian balutkan dengan daun pisang.boleh juga gunakan aluminium foil untuk gantikan daun pisang..kemudian bakar ikan.
Untuk kuah pula-masukkan mangga muda,cili,tomato,bawang,belacan kedalam mangkuk..kemudian masukkan paste asam jawa bersama2 dgn air suam..gaul kesemuanya hingga mesra.
# buat kuah ketika mahu makan.jgn biarkan kuah sejuk
perencah ikan bakar adabi
No comments:
Post a Comment