Sudah..jangan nak berangan!!Kerusi kat dapur pun tunggang langgang lagi tu...Jom la check apa cik payung masak ari ni...
Asam Pedas Ayam
Bahan2nya- 6 biji bawang merah*
- 4 biji bawang putih*
- 1/2 inci halia*
- 1/2 inci belacan*
- ayam setengah ekor dipotong sederhana
- 1 cawan cili blend
- 1sudu besar asam jawa paste
- 2 cawan air
- 1 kuntum bunga kantan dibelah 4 tapi tidak putus
- 1 gengam daun kesum
- 1 batang serai
- 5 batang bendi
- garam secukup rasa
- minyak utk menumis
Cara2nya
1.Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan belacan.(resepi asal diblend).
2.Panaskan minyak.Tumis bahan tumbuk dengan serai serta cili blend hingga garing.Masukkan air asam jawa dan sedikit air.Gaul sebati.
3.Masukkan ayam kedalam kuali.Masukkan bunga kantan, daun kesum.tutup kuali dgn penutup sehingga ayam masak.Tambah air jika perlu.
4.Masukkan pula bendi.Rasakan dengan garam.Matikan api sehingga mendapat kepekatan kuah yg dikehendaki.
No comments:
Post a Comment