Kali ni kaedah memasak ada lain sikit..cilik dari internet..rasa dia tak menepati citarasa tekak cik payung sangat sbb kurang pedas...takpe..lain kali kita try yg lain ye..
Bahan2
- Ayam dipotong kecil
- 3 ulas bawang putih -diketuk
- 1 ulas bawang besar- dipotong baji
- 1/2 inci halia
- 1 batang serai - diketuk
- 2 sb sos tiram
- 2 sb sos cili
- 1 sb kicap manis
- 1 sb sos ikan
- 3 helai daun limau purut
- carrot
- putik jagung
- bunga kobis
- tomato
- garam secukup rasa
- 1 sudu kecil tepung jagung - dicampur sedikit air
- satu cawan air jika suka
Cara2nya
-Panaskan minyak,tumis bawang putih,bawang besar, serai, halia, hingga naik bau.Masukkan ayam dan kacau hingga ayam bertukar menjadi putih.Masukkan semua sos dan daun limau purut yg dikoyak2an.Tambah air utk kuah.Masukkan semua sayur kecuali tomato lambat sedikit.Rasakan kuah dgn garam.masukkan tomato dan tepung jagung utk pekatkan kuah.
No comments:
Post a Comment