Friday, March 18, 2011
Ayam masak kuning dgnbatang sawi
yg kat atas ni baru je dicipta dgn kaedah campak2 je apa yg ada dlm fridge..cik payung bgi nama ayam masak campor2..boleh gitu??hehehe..sebenarnya nak menghabis segala sayuran yg ada dalam fridge..takut nanti lama2 layu kat dalam tu dan terpaksa masuk dalm cik tong..kan ke rugi..
Bahan2
- ayam fillet di potong dadu
- sawi - ambil batang sahaja(daunnya simpan buat masak bihun)
- carrot - potong ikut suka
- cili kering - dipotong serong (cik payung guna bg menggantikan cili merah yg dah habis)
- 3 biji bawang merah-ditumbuk
- 2 biji bawang putih-ditumbuk
- 10 ekor ikan bilis
- minyak utk menumis
- garam secukup rasa
Cara2nya
-Terlebih dahulu ayam digaram kunyit dan masak (tidak perlu terlalu garing..)angkat dan ketepikan..kemudian tumis bawang merah dan bawang putih..apabila naik bau..masukkan ikan bilis..apabila semua sudah naik bau masukkan pula carrot, batang sawi, cili kering dan ayam..masukkan air jika terlalu kering..kemudian serasikan dgn garam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment