Bahan2
-Ikan Jenahak-garam,kunyit dan lumurkan dgn sedikit tepung jagung
-sebiji tomato dipotong dadu
-1btg carrot
cili besar dihiris(boleh juga gunakan cili api)
-1 SB sos tiram
-1 sb sos cili
-1/2 cawan sos tomato
-1sb cuka
-4 ulas bawang merah*dihiris
-2 ulas bawang putih*dihiris
- 1/2 inci halia*dihiris
-minyak
-garam dan gula
-air secukupnya
Caranya
1.Goreng ikan tadi separa masak.angkat dan ketepikan.
2.panaskan minyak dalam kuali.Tumis bawang merah,putih dan halia sehingga naik bau.
3.Masukkan tomato sehingga masak dan nampak berkuah.
4.Kemudian masukkan pula carrot.
5.ketepikan semua masakan ditepi kuali.biarkan ada ruang ditengah2 utk dimasukkan sos tiram,sos cili,sos tomato dan cuka..kacau kesemuanya.Masukkan air jika hendak berkuah sedikit.
6.Akhir sekali masukkan ikan yg digoreng tadi sehingga semua serasi.
7.Rasakan garam dan gula.Boleh matikan api.
No comments:
Post a Comment