After read status from Fb..Cik payung terus geledah dapur nak buat kek apam gula hangus ni..rupanya tak semegah mana..tak banyak lobang2 kan..tapi the taste was good enough..the smell also hmmm...wangi..belajar dr kesilapan masa buat apam tak gebus tu..so this time cik payung buat half aje bahan2 yg dicadangkan..takut tak menjadi...
Taali hunna for the receipe..
Bahan2
-2 cawan gula
-2 cawan air-dimasak utk gula hangus
-2 cawan tepung gandum
-2st baking powder
-2st soda bikarbonat
-2sb margerin-dicairkan
-6 biji telur- pukul hingga kembang
-1/2 cawan susu pekat manis
cara2nya..
1.cairkan/hanguskan gula sehingga keperangan..then,masukkan air-biar sejuk
2.Pukul telur hingga kembang
3.masukkan susu pekat ,margerin-putar lagi
4.Masukkan gula hangus-putar
5.Tapis adunan dalam loyang.
6.Kukus 1 jam
# cik payung cuma guna separuh sahaja adunan..dan menggunakan teknik bakar..
No comments:
Post a Comment