Thursday, March 24, 2011

Udang Masak Lemak dgn Timun


Hai semua..rasanya 2 hari tak update blog..cik payung gi shopping barang2 dapur..sampai 2 hari lak tu..1st day pergi mall lain..2nd day pergi mall lain pulak..sbb ada barang yg takde kat mall yg pertama tu..contohnya..biasa beli beras siam yg ada tulis perkataan ‘BERAS  WANGI’..nak jugak yg ada tulisan melayu..hehehhe..Bukan apa..yg ni mmg kena dengan tekak kami seisi keluarga..product of Thailand..kalau beli beras lain tu ada je yg tak kena..melekit mcm pulut la..kering sgt la..senang stick je kat satu brand ni kan

Ok la..layan apa yg cik payung masak hari ni..




  Udang masak lemak dgn timun

Biasanya orang masak udang dgn kacang panjang kan..tapi cik payung ubah sikit letak timun..timun ni letak masa 2 minit sebelum nak tutup api..jadi timun tu masih rasa krup krap sikit..takde la lembik sgt..





Tempe,kacang & bilis goreng kering

Tempe ni dapat kat satu2nya kedai runcit indonesia kat sini..beli masa panas2 lagi..Hajat dihati nak beli daun pandan..tapi dah abis..Kena call wak ni dulu sebelum datang kedai dia..kalau tak jadi la mcm ni..sampai2 barang banyak dah tak de..Resepi ni kena goreng ke semuanya dahulu.(tempe,ikan bilis,kacang tanah).Lepas tu tumis cili blend macam nak buat sambal..dah pecah minyak masukkan kesemuanya..kacau hingga sambal kering.

Resepi secara detail lain kali la letak ye..cik payung ada projek ubi kayu la kejap lagi..hehehhe..Esok pulak ada jemputan dr kawan malaysian kat rumah dia....tu yg ingat nak buat sikit kuih..kalau rajin sikit..tambah menu berat untuk dibawa ke sana...ngeee...

No comments:

Post a Comment