Thursday, March 31, 2011

Kueh Kaswi In The House

Morning everybody...Ehee...it seem this is 1st time cik payung write entry in the morning?!!..excuse me...dont be childish ok..This is 1st time i greeting use word 'morning' instead..hehehehe...

Small matter..here still morning, but my lovely country alrdy midday..everyone looking for taking their lunch..but i'm still cracking my head ...bcouse still can't decide what should i cook for today...

While cik payung rewang2 to other blog..check this out...



Kueh Kaswi

Bahan2
1 cawan gula pasir
1 ketul besar gula melaka/1cawan gula merah
5 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras
1 sudu makan air kapur
1 sudu makan coklat paste / kicap makan
kelapa parut + garam
Daun pandan

Cara2nya
1.Gunakan 2 cawan air utk memasak gula pasir,gula melaka dan daun pandan.masak hingga larut.
2.Ayak semua tepung.
3.Tambah selebih air kedalam bancuhan air gula.Masukkan air kapur,coklat paste / kicap.Kacau sebati.
4.Tapis air gula kedalam tepung.Gaul rata.Kacau diatas api sederhana tapi jangan sampai berkanci.(saya masukkan semua ke dalam blender).
5.Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit.
6.Sejukkan kuih barulah potong.
7.Potong kuih dan golekkan ke dalam kelapa yang diparut.

Pssst...kelapa parut mmg susah nak dapat di sini..jadi apabila membeli kelapa parut..saya akan frozenkan ia.Cara mahu guna kelapa parut yg difrozen.Keluarkan jumlah kelapa yg mahu digunakan.Masukka dalam satu bekas.Kukus lebih kurang 10 minit.Jangan sampai hangit.

No comments:

Post a Comment