Sunday, March 20, 2011

Gulai Kari King Fish

King fish???alamak..kat malaya tak tau pulak ikan ni nama apa..rasanya ikan tengiri kot..hehehe..nampak sangat tak beli ikan masa kat malaya kan...Memang pun..semenjak bermastautin kat negara orang ni la baru kenal periuk belanga..nak kata level pro belum lagi la..masih lagi belajar..seronok kan bila tengok anak dan suami makan masakan kita..Menu ni favourite Miss Pinky I..she love to eat very much till 3/4 plate one time..



Bahan2
- 3biji bawang merah di hiris
- 2 biji bawang putih dihiris
-2 tangkai daun kari
- 3 sudu rempah kari ikan adabi
- asam jawa
-1 sudu cili blend
- 1/2 tin santan
- 2 cawan air
- sedikit minyak
- garam utk rasa

Cara2nya.
terlebih dahulu lumurkan garam dan kunyit pada ikan dan goreng ikan tetapi jangan terlalu garing.Ketepikan.Panaskan minyak di dalam periuk.Tumiskan bawang merah, putih dan daun kari hingga  naik bau.Masukkan cili blend dan tunggu sehingga cili benar2 masak.Rempah kari terlebih dahulu di campurkan dgn sedikit air dan air asam jawa.Kemudian masukkan ke dalam periuk.Perlahan api.Kacau hingga kari masak.Masukkan santan bersama air ke dalam periuk.Kacau sekali sekala sehingga semua nya masak.Boleh letak bendi dan tomato jika suka.

No comments:

Post a Comment