Saturday, March 12, 2011

Ikan Bakar cicah kuah asam dgn mangga muda..

As cik payung mentioned just now, cik payung need route for cooking time right..very fast to make this  meal for lunch..while blogging..read news and Fbing..cik payung still can put fish into saucepan then grilled them..and  make kuah asam...

Taali hunna...



Bahan-bahan
- 5 ekor ikan kembong
- perencah ikan bakar jenama Adabi
- daun pisang

Bahan-bahan untuk kuah
- 1 biji mangga muda di hiris2 halus
- 1 biji tomato -dipotong dadu
- 5 biji cili burung-dihiris
- 1 biji bawang besar dipotong dadu
- setengah inci belacan (bakar dahulu)
- 1 sudu besar paste asam jawa
- 2 cawan air suam

cara2nya
Untuk ikan - masukkan sedikit perencah ikan bakar adabi kedlm perut ikan dan lumurkan sedikit pada bahagian badan ikan..kemudian balutkan dengan daun pisang.boleh juga gunakan aluminium foil untuk gantikan daun pisang..kemudian bakar ikan.
Untuk kuah pula-masukkan mangga muda,cili,tomato,bawang,belacan kedalam mangkuk..kemudian masukkan paste asam jawa bersama2 dgn air suam..gaul kesemuanya hingga mesra.

# buat kuah ketika mahu makan.jgn biarkan kuah sejuk


perencah ikan bakar adabi

No comments:

Post a Comment