Wednesday, March 16, 2011

Popia Pisang vs pisang goreng


Aha..ni pun menu semalam...utk jamuan birthday party sorang kawan kat sini..dia jemput pun sehari sebelum tu..jadi mmg tak sempat nak masak dasyat2..*wah...mcm la teror sagt*..biasa pun yg sempoi2 je kan..:P

Mula2 cik payung buat popia pisang tu..dapatla dlm 20 ketul..mcm tak cukup pulak..nak membungkus kulit popia mcm leceh..so..bancuh je la tepung..buat pisang goreng..suka tetamu jumpa pisang goreng..maklumla..pisang goreng pun kategori mewah tau kat sini..

Popia Pisang
- sediakan kulit popia secukupnya
- pisang di belah 2..dan bahgiannya dipotong 2 lagi
- tepung jagung utk gam

Cara2nya
- ambil sehelai kulit popia..letakkan pisang di atasnya..bungkus dan kemaskan dgn tepung jagung yg dibancuhkan dgn air utk dijadikan gam..buat sampai habis.Panaskan minyak dalam kuali..goreng sehingga kulit popia kekuning2an..

3 comments:

  1. amboi cik payung....hantar barang sepinggan ke cheras boleh...hehehe

    ReplyDelete
  2. alamak mummy..tak perasan comment ni..maklum le blom mahir sepenuhnya dalm blogging ni...hehehe..Nanti balik Malaya cik payung belanja makan goreng pisang tepi jalan ye..Ngeeee

    ReplyDelete
  3. goreng pisang tepi jalan pun ok gak..janji ada org belanja....mummy suka klau mkn free nie...hehehehe...

    ReplyDelete